МЕНЮ
Головна » 2019 » Лютий » 22 » Міжнародний день рідної мови
7:49:56
Міжнародний день рідної мови

Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші предки. Вона є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ.

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина Черкаської спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 18 імені В’ячеслава Чорновола.

Відкриття дня розпочалося з мовознавчих перегонів «Прикрась життя українською». (11-І клас, учитель Хавронич С. М.). Кожен бажаючий міг відповісти на запитання, які запропонували учні одинадцятого класу.

Вчителі української мови та літератури провели ряд заходів, де учні мали змогу продемонструвати свої знання з української мови та кмітливість. Цікавим для учнів 5-А касу став мовний тюнинг «А я пишу рідною так…» (учитель Роєнко О. П.). Семикласники підготували дайджест «Цікаві факти про мови світу» (учитель Чернега Т. М.). Для учнів 8-их класів було проведено гравікон «Словограй», а дев’ятикласники змагалися в лінгвомарафоні “Мова – ДНК нації». (учитель Литвиненко Л. М.).

З метою глибокої поваги та шани до рідної мови було проведено мовознавчу кав’ярню – гравікон «Авторська мовознавча кухня». (учитель Роєнко О. П.).

Незабутнім для учнів 11-А класу в святкуванні Міжнародного дня рідної мови був перфоманс на актуальну тему сьогодення «Рідна мова єднає: наші люди всюди!» (учитель Роєнко О. П.).

Разом із бібліотекарями школи було підготовлено книжкову виставку “Чарівні звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова».

Приємно, що школярі самостійно прийшли до логічних висновків: що саме ми повинні зберігати й шанувати мову, як це робили наші славні предки, підвищувати рівень культури спілкування.

Любімо її, бо тільки з нею наше майбутнє і майбутнє України!

         

  

Переглядів: 536 | Додав: ВВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar