МЕНЮ
Головна » 2021 » Травень » 19 » Будинок знань Моя квітуча вишиванка
6:20:23
Будинок знань Моя квітуча вишиванка

Дорогі учні, ласкаво просимо до будинку знань

«Моя квітуча вишиванка»!

Тут на вас чекають зустрічі з мешканцями будинку, які підготували цікаві завдання. Правила гри: для переходу на ігрове поле необхідно клікнути на двері ліфта. Натискаючи на кнопки номерів поверхів, ви потрапляєте на потрібний вам поверх. На кожному поверсі розташовано по двоє дверей. Для входу в квартиру клікніть мишкою на двері. Ви опинитесь у кімнаті, де розміщено завдання. Якщо обрана відповідь невірна, вона погойдається на місці. Якщо завдання виконано вірно, рамка з правильною відповіддю змінить колір. 

Дорогі друзі, запрошую вас у царство

неперевершених  українських вишиванок!

 

  1. На Київщині вишивали дрібні геометричні та рослинні мотиви: 

зірки, квіти, виноградні грона. З часом більш поширеними ставали … орнаменти. Які саме: геометричні, рослинні, зооморфні, квіткові?

  1. У цьому регіоні використовувалися дуже тонкі нитки, що вимагало від рукодільниць надзвичайної майстерності. Геометричний або рослинний орнамент вишивається … нитками або ж із украпленнями червоного і чорного. Якого кольору нитки були найбільш поширені у вишивці: сині, білі, жовті, коричневі?

  2. Велике багатство технік вишивання характерно для Вінницької області: низь, хрестик, вишивка штапівкою, настилання, верхошов, різноманітні види мережок
    тощо. Улюбленим був колір стиглого жита у поєднанні із чорним. Додавали також невеликі зелені і жовті елементи.

Що, на вашу думку, символізував жовтий колір: багатство, життя, вірність, радість?

  1. В орнаментах подільських вишивок переважає один колір. Характерним був геометричний орнамент із простих прямих, скісних, ламаних, зубчатих ліній. Серед поданих зразків знайдіть вишиванку з Хмельниччини. 

  2. На Буковині, окрім геометричного орнаменту, вишивали рослинний 

та зооморфний. Використовували навіть срібні та золоті нитки, бісер, шовк, вовну, металеві блискітки. Також тут вишивали особливо заквітчані сорочки. 

Що на вишиванках символізувала ружа (троянда)? 

  1. Вишивка білими нитками по білому полотну здавна називалася «полтавською». Для неї було характерним широке застосування різноманітних геометричних фігур, багатих рослинних візерунків, а також великої кількості мережок. 

Як називається техніка, якою виконується більшість візерунків на полтавських вишиванках: гладь, хрестик, низинка, плетінка?

  1. Тепла гама кольорів вирізняє донецьку вишивку від інших. В ній багато сонця, більше червоного, ніж чорного. Орнаменти яскраві, чорно-червоні на світлому (білому) тлі. Якщо були рослинні мотиви – то це пишні квіти, цілі букети і дерева. Зображали й птахів. Метелики втілювали ангелів-хранителів. А що символізували лебеді, півні, павичі та голуби: немовлят, молодят, парубка, козака?

  2. Особливістю луганських вишивок є поліхромні візерунки, виконані хрестиком, грубою ниткою, завдяки чому створюється враження рельєфності. Тут здавна вишивали хрестиком і гладдю. Вміння вишивати на Луганщині передавалось із покоління в покоління. Народному ремеслу дівчаток починали навчати ще з раннього віку. 

Скільки рушників, за традицією, повинна була мати дівчина на день сватання: 6,8,10,12?

  1. У цьому регіоні любили поєднувати одразу по кілька різних візерунків. 

Аби вишиті елементи виділялись та ставали об’ємними, між ними залишали чисте полотно. На білому полотні розливаються геометричні орнаменти чорного, червоного, жовтого, синього та зеленого кольорів. Червоний – то любов, чорний – то журба, а зелений…? Оновлення життя, буяння; єднання з природою та лісовими духами; щастя, натхнення.

  1. Здавна волинська вишиванка славиться своєрідною красою. Переважають чіткі, прості геометричні фігури: зірки, ромби, ламані лінії. Ефект вишуканої простоти підсилювався тим, що для вишивання використовували найчастіше один колір ниток, наприклад, шили червоною ниткою на білій або сірій полотнині. Серед волинських візерунків переважали такі: хміль, виноград, баранячі роги,

чорнобривці, тощо. Що собою символізували китиці винограду: пам'ять роду, світло та захист, сімейне життя?

11. Харківщину від інших регіонів вирізняє те, що орнаменти вишивок виконували грубою ниткою для створення своєрідної рельєфності. Який мотив вишивки характерний для Харківської губернії: генеалогічне дерево, горщик з квітами, дерево життя? (Підказка на малюнку)

12. Вишивкам Херсонщини притаманний рослинно-квітковий орнамент. Один з найпоширеніших символів – «Світове дерево» – образ Матері-Землі. Часто зустрічалися також символічні зооморфні зображення. Поміркуйте, яка тварина була символом швидкості і витривалості, радості життя та оптимізму: кінь, ведмідь, лисиця, олень?

13. У більшості районів Тернопільщини майстрині віддавали перевагу геометричним узорам, насиченим темним кольорам. Орнаменти вишивали бавовняними нитками згущеними стібками. Всі візерунки чіткі, контрастні, з об`ємними елементами. Як називається знаменита тернопільська вишивка: Борщівська, Галицька, Подільська, Слобожанська?

14. Вишивка цього регіону вишукано проста та чітка за композицією. Домінуючим є найдавніший монохромний (одноколірний) геометричний орнамент, який переплітається зі слов’янською міфологією. Що означає квадрат на українській вишиванці: воду і плинність часу; досконалість і гармонію, чоловіче і жіноче начало; перемогу світла над темрявою?

15. Закарпатська вишивка – це дуже різнобарвна та густа вишивка. Традиційними тут були більше десятка кольорів. Чи не кожне село мало свою «улюблену» гаму: від чорно-фіолетової та вишневої до зелено-голубої. Основні фігури – ромб, який прикрашався іншими елементами,  і так звані кривульки (зиґзаґ). 

А що вони символізують: життєвий шлях, родинне щастя, домашнє вогнище?

16. На одеську вишивку мали вплив молдовський та румунський способи декорування. Тут вишивали хрестиком геометричні та рослинні орнаменти червоними, чорними, синіми та жовтими нитками. Ми вже з вами зрозуміли, що символізує квадрат на вишиванках, а тепер давайте спробуємо здогадатись про значення кола. Це – символ землі, сонця, життя чи добробуту?

17. У Запорізькій області використовували всі основні геометричні фігури та їхні поєднання. Домінуючим кольором у вишивці цього регіону виступав усе ж червоний. Найпоширеніші рослинні елементи – калина та ружі. Відомою на всю Україну була так звана чоловіча чумацька сорочка – з широкими рукавами, де вишивкою оздоблювався лише комір. З історії відомо, що чумаки довіряли прання тільки одній єдиній дівчині, бо: боялися, що чужі дівчата можуть пошкодити орнамент, так показували свою вірність коханій; мама відмовлялася прати.

18. Кримські татарки теж люблять вишивати. Природно, що їхня вишивка відрізняється від більшості типових на материковій Україні. Вони часто використовують квітчасті орнаменти з ніжними кольорами, правильно підбираючи кожну квітку. Головні знаки, використовувані майстрами тут такі: 

Жіночий знак – нахилена квітка чи вигнута гілка;

Чоловічий знак – родове дерево чи могутній дуб;

Гвоздики – літня людина чи немовля;

Тюльпани – дорослий чоловік чи молодий хлопець;

Троянда – жінка чи дівчинка.

Презентація

Відеоогляд гри про вишиванку

 

Переглядів: 211 | Додав: ВВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar