МЕНЮ
Головна » 2021 » Квітень » 23 » 35 років Чорнобильської трагедії
10:18:06
35 років Чорнобильської трагедії

Вже 35 років Україна живе з болем Чорнобиля. Це проблема, що торкнулась майже кожної української сім’ї та всього світу. А ще це найбільша світова катастрофа з епіцентром за 100 кілометрів від Києва. Та чи знаємо ми достатньо про Чорнобиль, його минуле, сучасне й майбутнє?

Чорнобиль. Страшні цифри катастрофи

 

АНОНС

Концерт "ЗВУКИ ЧОРНОБИЛЯ"

Коли слухати: 23 квітня

«Концерт» і «Чорнобиль» — речі, здавалося б, несумні. Але соціальний музичний проєкт «Звуки Чорнобиля» допомагає через творчість талановитих людей подивитися з іншого кута зору на історію, яка сплела життя стількох людей і назавжди залишиться на мапі світу найбільшою техногенною катастрофою.

У концерті, який буде доступний у форматі онлайн, візьмуть участь ісландський гурт GusGus, українській гурт KAZKA, знаний технодіджей Bjarki, бітбоксер Dub Fx, гурт — номінант на Гремі Télépopmusik, а також Сергій Михалок, KRUTЬ та інші виконавці.

Під час концерту презентують унікальну вінілову платівку з доданою реальністю. Ця колекційна платівка матиме можливість розширення через віртуальну реальність та мобільний додаток Chornobyl App. При наведенні смартфоном на обкладинку, фотокартки артистів будуть оживати і вони розповідатимуть свої думки про Чорнобиль та враження після поїздки в зону відчуження.

В основу кожної композиції платівки покладені характерні для зони звуки з аудіобібліотеки «Звуки Чорнобиля»: тріщання дозиметра, скрип оглядового колеса, шум рудого лісу, відлуння, гуркіт течії. Ви навіть почуєте звуки, що були записані всередині Чорнобильської АЕС.

Віртуальна виставка ARTEFACT CHORNOBYL 34

Коли дивитись: 24 квітня

Віртуальна виставка із залученням понад 50 художників, серед яких Марія Примаченко, Арсен Савадов, Іван Марчук, Алевтіна Кахідзе та інші відомі митці.

Експонати цієї надсучасної виставки створені з використанням VR- та AR-технологій, лазерних та відеоінсталяцій, нейроінтерфейсу та параметричної архітектури. Ви зможете подивитися на них з будь-якого куточка Землі: всі вони перенесені у віртуальний формат.

Виставка розглядає аварію на ЧАЕС не лише як найбільшу техногенну катастрофу світу, але і як інформаційну трагедію, наповнену дезінформацією, фейками та радянською пропагандою.

Міжнародна акція «Чорнобиль 35»

Коли взяти участь: у ніч на 26 квітня

Це унікальна нічна подія в Прип’яті, до якої може долучитися кожна людина на планеті. Флешмоб «Чорнобиль. Запали свою свічку» стартує в ніч на 26 квітня об 01:24 за Києвом. Саме в той час, коли стався вибух на Чорнобильській АЕС, запалимо 35 свічок у пам’ять про катастрофу.

 

 

Більше цікавої інформації можна знайти за посиланням:

https://osvitoria.media/experience/shho-rozpovisty-pro-chornobyl-dityam-9-onlajn-podij-do-35-h-rokovyn-katastrofy/

 

Що таке 35 роки, які минули після аварії? У більшості школярів батьки були надто малими, щоб пам’ятати Чорнобиль. Отже, розповісти про нього можуть лише бабусі та дідусі. Так влаштована психіка, що почуте від тата з мамою людина може сприймати як щось особисте. Їхні спогади — емоційно насичені «картинки», те, що вплинуло на їхнє життя, опосередковано впливає і на синів та доньок. А ось почуте від бабусь і дідусів людина сприймає як історію сивої давнини чи казку. Хоча б тому, що бачила їх лише старенькими, тож поставити себе на їхнє місце, уявити їх юнаками і дівчатами не так просто. Та й історії, яким понад 30 років, «вицвітають», розповідаються не так емоційно. Тож для сучасних дітей Чорнобиль — це щось давнє. Чимало з них взагалі не пам’ятають, що сталося 26 квітня або в який рік трапилася аварія. Асоціації, які школярі пригадують найперше: «радіація, хтось помилився — стався вибух, людей вивезли назавжди з домівок, тварини-мутанти, саркофаг».

Пропонуємо учням нашої школи перевірити свої знання за допомогою вікторини:

 

Що сучасні підлітки знають про Чорнобиль? А що увійшло в їхнє життя, навіть якщо вони не усвідомлюють, що це пов’язано з давньою аварією? Кожна виняткова подія в житті країни має психологічні наслідки, і не для одного покоління. Не виняток і Чорнобиль — техногенна катастрофа найвищого сьомого рівня за шкалою МАГАТЕ, найбільша в історії ядерної енергетики.

 

«Est dolendi modus, non est timendi dolendi»

«Є межа у смутку, але тривога не має межі»

Переглядів: 147 | Додав: ВВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar