МЕНЮ
Головна » 2016 » Листопад » 1 » Екскурсія 6-Л
9:52:06
Екскурсія 6-Л

 

Осінь – казкова пора року. Вона приваблює своїм різнобарв’ям, неповторним падолистом, мінливим настроєм. Ось таким неповторним осіннім ранком  учні 6-л класу вирушили у подорож в один з найбільших і найвідоміших музейних закладів України - Національний історико-етнографічний заповідник ”Переяслав”. Із розповідей екскурсовода діти дізналися, що Переяслав має давню і багату на визначні події історію. За даними руських літописів він був третім великим містом давньоруської держави – після Києва і Чернігова. На переяславській землі залишили сліди і народні повстання, очолювані               С. Наливайком, Т. Трясилом, П. Павлюком, Я. Остряницею, і національно-визвольна війна під проводом Б. Хмельницького.  Чимало героїчних сторінок історії краю пов’язано з подіями Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. Про це розповів учням музей-діорама «Битва за Дніпро».  

У місті  жили й творили відомі діячі національної і світової культури - Г.Сковорода , Т.Шевченко. Саме у Переяславі Т. Шевченко в грудні 1845 р. написав один з найвідоміших своїх віршів – “Заповіт”. Легендарний будинок, у якому гостював Шевченко, тепер став музеєм Заповіту Т.Г.Шевченка. А у Переяславському колегіумі розташувався музей видатного філософа Г.Сковороди. Цікаві розвідки не залишились поза увагою відвідувачів.

Але найбільше зацікавив Музей під відкритим небом, що є частиною Національного історико -етнографічного заповідника " Переяслав". У музеї зібрані побутові та архітектурні пам'ятки наших предків. На великій території музею діти побачили житлові, культові та господарські споруди, реконструйовані споруди більш ранніх епох, ознайомилися з побутом різних верств населення, побачили, як жили бідні і багаті люди у давні часи.

Учні із захопленням слухали розповіді екскурсовода про кам'яні монументальні скульптури та поховальні скрині ІІ-І тис. до н. е. ,  житло з кісток мамонта, перевезене монолітом з палеолітичної стоянки у с. Добранічівка Яготинського району Київської області,  про знайдені пам’ятки трипільської культури, епохи бронзи. Вони із цікавістю розглядали господарські будівлі, знаряддя праці, речі побуту. Дітей також вразила колекція вітряків  і народного сухопутного транспорту – сани, вози, екіпажі, тачанка, лінійка, фаетон. 

Саме тут, у Переяславі, побувавши у музеях, доторкнувшись до історії рідного краю, відчуваєш себе справжнім українцем.

Переглядів: 429 | Додав: ВВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar