МЕНЮ
Головна » 2019 » Січень » 23 » День Соборності України
5:11:05
День Соборності України

Соборність. 100 рокiв тому це слово було вписане в iсторiю українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тiлькивiднедавна. Лише за умов державотворчих процесiв в Українi цей день набув своєї чинностi. Так трапилось, що протягом багатьох столiть iсторичного розвитку Україна не мала власної державностi i єдиної територiї. Українськiземлi належали багатьом державам. Внаслiдок української революцiї 1917- 1920 рокiв, пiд час  якої з великою силою розкрилися свободолюбство i нацiональний дух українського народу, утворилися двiдемократичнi держави - Українська Народна Республiка (УНР) та Західноукраїнська Народна Республiка.(ЗУНР).

22 сiчня. 22 сiчня 1919 року на Софіївській площi, бiля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутностi десяткiв тисяч киян лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй непохитний намiр збудувати єдину соборну Українську державу.До речі, текст Акту проголошував на Софійській площі уродженець  Черкащини - член Директорії УНР Федір Швець.

Згідно з указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року, свято встановлювалось «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…».

З нагоди відзначення визначної події у школі проведені виховні заходи та  патріотичні акції. Цікаві тематичні повідомлення, присвячені цій знаковій для нашої держави події, підготували педагоги закладу і провели обговорення на 1 уроці. Флешмоб учнів 9-х класів «Єдина країна – єдиний народ» представив ланцюг єднання усіх областей країни, показав, що ми єдина соборна незалежна Україна. А школярі 6-7 класів утворили слово «СОБОРНІСТЬ» як символ ювілею проголошення Акту Злуки.

 

 

 

Переглядів: 498 | Додав: ВВ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar