МЕНЮ
Головна » 2021 » Січень » 30 » 29 січня - День пам'яті Героїв Крут
4:02:45
29 січня - День пам'яті Героїв Крут

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути відбувся один із найжорстокіших боїв в історії України. Тривав він 5 годин. Проти чотирьохтисячного підрозділу Червоної Гвардії під проводом  Михайла Муравйова виступив загін київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. Незважаючи на втрати, в бою під Крутами оборонці української державності отримали військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір.

19 березня 1918 року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі 30-ти полеглих у бою під Крутами бійців. Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками. Лише у 2006 році на місці бою було встановлено пам'ятник.

У школі учні 10-Л, 10-М класів під керівництвом учителя історії Коваленко З.Г. оформили експозицію «Пам’яті Героїв Крут», провели інформаційні хвилинки «Одна Україна – одна історія: День пам’яті Героїв Крут», вшанували подвиг героїв.

Переглядів: 166 | Додав: ВВ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar